‘Geen rotzooi, maar grondstoffen!’

Kromwijk Elektro zet zich in voor Circulaire Economie

Het is de week van Circulaire Economie. Een initiatief van het programma Nederland Circulair wat mensen en organisaties stimuleert om circulair te ondernemen. Een duurzame manier van ondernemen waar Kromwijk Elektro zich al ruim anderhalf jaar voor inzet. Met een speciale werkgroep wordt veel tijd en energie gestoken om een circulaire economie te stimuleren.

 

Van lineair naar circulair ondernemen

Circulaire economie is het hergebruiken van producten en grondstoffen om waarde-vernietiging te minimaliseren. In het huidige economische systeem worden producten vooral op lineaire wijze geproduceerd. Producten worden gemaakt van grondstoffen, worden daarna afval en vervolgens brandstof. De missie van Kromwijk Elektro, een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering, sluit hierop aan. Het is zonde om bij het slopen van een pand alles verloren te laten gaan. Materialen worden op een hoogwaardige manier opnieuw ingezet.

 

Een omslag in denken

Adriaan van der Neut en Patrick Voorbij zijn het erover eens. Circulair ondernemen is niet zo moeilijk als dat het klinkt. Om een circulaire economie te stimuleren ontmantelen zij kosteloos oude panden. ‘Bij het ontmantelen demonteren we alle materialen die eventueel hergebruikt kunnen worden. Deze gaan naar een opslag en op het moment dat een opdrachtgever op verantwoorde, duurzame wijze wil bouwen, putten wij uit deze grondstoffen. Zo geven we oud materiaal een nieuw leven.’

 

Circulair en duurzaam

Een duurzame bedrijfsvoering gaat verder dan circulair ondernemen. “Wij zijn voortdurend bezig om onze prestaties op milieugebied te verbeteren, zowel binnen de organisatie als bij onze opdrachtgevers,’ vertelt Adriaan. En dit slaat aan! Bedrijven passen steeds meer duurzame technieken toe, zoals goede isolatie en zonnepanelen.

 

Week van Circulaire Economie

Van 15 t/m 19 januari 2018 organiseert Nederland Circulair! (https://www.circulairondernemen.nl/) de week van de Circulaire Economie. Koplopers die al slim, circulair ondernemen vertellen aan- en stimuleren ondernemers die graag aan de slag willen met circulaire economie. Door heel Nederland worden tientallen bijeenkomsten georganiseerd om ondernemers te inspireren, informeren en handvatten te bieden om circulaire principes in hun eigen branche toe te passen.

circulaireeconomie circulaireeconomie